polski English
trustedshops
KOSZYK
Ilość: 0
Wartość: 0.00 PLN

Od najdawniejszych czasów perły zaliczane były do najcenniejszych klejnotów. Przyrównywano ich urok i wartość do kamieni szlachetnych, takich jak diament, rubin, szmaragd i niebieski szafir.

Już od starożytności perłom przypisywano szczególną moc. Były one nie tylko ozdobą, lecz i amuletem, lekarstwem oraz symbolem. W okresie renesansu uważano, że perły chronią przed złym spojrzeniem, rzucanym urokiem, a także umożliwiają przepowiadanie przyszłości.

"W przeciwieństwie do innych klejnotów perła przychodzi do nas doskonała i piękna bezpośrednio z rąk natury. Człowiek nie może jej już udoskonalić w przeciwieństwie do kamieni szlachetnych troskliwie obrabianych przez szlifiera i zawdzięczających wiele jego sztuce. Odwracamy się od olśniewających brylantów czy szafirów do naszyjnika z pereł, by oczy nasze odpoczęły przy ich spokoju, zadowolone danym wytchnieniem i mogące rozkoszować się ich wspaniałością, delikatnie olśniewającym blaskiem, jaki zapożyczyły ze swego królestwa w głębinach morza. Perła nie potrzebuje żadnych dodatków uatrakcyjajniących, jest sama w sobie czystością i słodyczą ..."

Perły jako jedne z niewielu kamieni szlachetnych są pochodzenia organicznego. Powstanie pereł zawdzięczamy niewielkim małżom żyjącym w ciepłych morzach. Perłopław otacza masą perłową obcy element, który dostał się do jego wnętrza. Z biegiem lat przyjmuje on kształt mniej lub bardziej regularnej perły. Szlachetna perła odpowiedniej wielkości, kształtu i koloru występuje w naturze niezwykle rzadko.

Do końca XIX wieku, zanim poznano tajemnice hodowli, aby znaleźć jedną naturalną perłę, musiano otworzyć 15 tysięcy perłopławów.

Dopiero od ponad 100 lat zamiast, rabować w bezwzględny sposób dary naturze, próbuje się działać z nią razem w symbiozie, zakładając i kultywując hodowle pereł. Tworzenie kultur perłowych jest niesłychanie żmudnym zajęciem. Średnia farma posiada do 50 tysięcy perłopławów z czego tylko 40 procent uzyskuje perły, które mogą być użyte do produkcji biżuterii. Z tego tylko od 4 do 10 procent to klejnoty wysokiej klasy, będące ozdobą hodowli a poszukiwane na całym świecie. Wielkość, kolor, kształt zależą od jakości hodowli i regionu, z którego pochodzą perłopławy.

W 1926 roku Międzynarodowy Kongres Jubilerów uznał perły hodowane za klejnoty cenione na równi z perłami naturalnymi, oficjalnie potwierdzając ich wartość oraz doceniając trud i kunszt hodowli. W tym roku ostatecznie zakończono spór o istotę pereł naturalnych, przyjmując dzikie okazy za zbyt rzadkie, by funkcjonowały w szerokim obrocie na rynku pereł, a za sztuczne uznając jedynie częste imitacje i falsyfikaty. Na świecie najbardziej znane są cztery wielkie kultury pereł:

Perły to unikalne w skali światowej kamienie szlachetne wytwarzane przez żywe organizmy.

Perły hodowane
Perły hodowane, to najprawdziwsze perły, często niesłusznie mylone ze sztuczną plastikową biżuterią czy wyrobami perłopodobnymi. Są one tak jak ich naturalny odpowiednik wytwarzane przez mięczaki. Rożnica jest jedynie taka, iż perły hodowlane powstają na farmach w warunkach regulowanych przez człowieka, a ziarenko piasku z którego powstaje perła zastępowane jest specjalnym implantem umieszczanym ręcznie przez człowieka.
Po umieszczeniu implantu w muszli mięczak zachowuje się jak w naturalnym środowisku - obce ciało zaczyna otaczać masą perłową tworząc w ten sposób perłę.

Wszystkie perły na świecie to perły hodowane
Aktualnie wszystkie perły na świecie to perły hodowane, a naturalne perły można zobaczyć w muzeach oraz klejnotach koronnych. Naturalne perły są już praktycznie nie poławiane ze względu na ochronę środowiska. Aby odnaleźć naturalną perłę w dziko żyjącym mięczaku trzeba otworzyć około 10 000 muszli, a i tak niewielki procent ze znalezionych pereł będzie miał odpowiednią wielkość, kształt i jakość aby wykorzystać go w biżuterii.

Przez ostatnią dekadę chińscy hodowcy doprowadzili proces hodowli pereł do perfekcji. Opracowali technikę pozwalającą na otwieranie małży bez ich zabijania dzięki czemu mogą obracać zalążek uzyskując w ten sposób bardziej krągłe perły. Japończycy natomiast umieszczają implanty wytworzone z muszli perłopławów dzięki czemu perły Akoya wyróżniają się większą symetrią i lepsza jakością.

Rodzaje pereł:

  Słodkowodne
Perły słodkowodne są hodowane głównie w Chinach. Przeważnie mają słabszy poblask niż perły słonowodne, są mniejsze od pereł Akoya, a uzyskanie idealnej krągłości jest praktycznie niemożliwe. Ich oryginalne kształty i kolory (występują we wszystkich barwach), a także niska cena spowodowały, iż są to najczęściej spotykane perły w wyrobach jubilerskich na świecie. 
  Akoya - słonowodne
Perły Akoya to słonowodne perły hodowane głównie w Japonii i Chinach. Perły te charakteryzują się idealnie okrągłym kształtem, wysokim połyskiem i głębią koloru. Główna barwa pereł Akoya to kolor biały, żółty, różowy, kremowy.
  Tahitańskie
Perły Tahitańskie hodowane są w Polinezji Francuskiej. Naturalne czarne perły Tahitańskie są niezwykle rzadko spotykane. Kształt, kolor i poblask hodowlanych pereł jest identyczny z naturalnym. Większość czarnych pereł Tahitańskich nie jest tak naprawdę koloru czarnego. Barwa główna to przeważnie jasne srebro, grafit, żółty brąz, zielony z różowym poblaskiem i barwę "pawią" z naturalnym pryzmatem i zmienną kolorystyką na powierzchni perły. Rozmiary pereł szacują się między 8 a 25 mm - 25 mm to największa znaleziona Tahitańska perła. Przeciętny rozmiar to 12 mm większe są raczej rzadko spotykane.
  Mórz południowych
Prawie wszystkie perły mórz południowych są hodowane. Australia, Indonezja oraz inne kraje Pacyfiku produkują ich najwięcej. Praktycznie cała perła mórz południowych składa się z masy perłowej z minimalnej wielkości implantem. Ich standardowa wielkość szacuje się między 10 a 20mm. Są to jedne z najdroższych pereł z powodu ich rzadkości i wielkości, a białe perły mórz południowych są uważane za najdroższe hodowlane perły na świecie. 
  Shell pearls
Shell pearls to perły z muszli całkowicie wytwarzane przez człowieka z materiału identycznego jak naturalny. Perła ta pochodzi z Wietnamu, gdzie muszle perłopławów są przetwarzane na masę perłową (skład muszli jest identyczny jak perły) z której formowana jest perła. Ponieważ jest to wyrób człowieka, perły te charakteryzują się idealną kulistością i występują w każdej kolorystyce. Prosimy nie mylić pereł Shell ze sztucznymi: plastikowymi czy ceramicznymi "perłami", ponieważ wykonane są one z tego samego materiału co autentyczne perły, zachowując swój blask, trwałość, gramaturę, ciężar, chłód. 

Jakość pereł

Perły to unikalne kamienie szlachetne, ponieważ są naturalnymi organicznymi produktami wytwarzanymi przez żywe stworzenia. Ze względu na fakt, że ludzie mają niewielki wpływ na wytwarzane przez perłopławy perły, wyróżniamy kilka standardów w klasyfikacji pereł.
Pragniemy, aby nasi Klienci kupując od nas perły, podejmowali świadomy wybór i byli jak najlepiej poinformowani. Dlatego napisaliśmy ilustrowany przewodnik, który przybliży Państwu tematykę pereł i odpowie na podstawowe pytania dotyczące wytwarzanej przez nas biżuterii i wartości pereł, jakie Państwo nabywają.
KOLIER używa najpopularniejszej międzynarodowej skali oceny jakości pereł: A, A+, AA, AA+ oraz AAA. Na tej skali perły z oceną AAA to kamienie najwyższej możliwej jakości. Sześć kryteriów określa dokładną wartość, jakość i piękno pereł. Są to: budowa (grubość masy perłowej), połysk, powierzchnia, kształt, kolor i rozmiar.

Typ perły

Pierwszym krokiem oceny pereł jest zidentyfikowanie rodzaju perły: słodkowodne, Akoya, Morza Południowe - to trzy główne rodzaje używane w biżuterii. Każda z tych pereł wytwarzana jest przez inny gatunek ostryg żyjących, w różnych regionach świata i w specyficznym klimacie.

Budowa perły

  Perła zbudowana jest z masy perłowej, otaczającej jej jądro, a wytwarzanej przez mięczaki.
W perłach hodowanych jądro zastępują specjalne implanty wkładane do małża przez człowieka. Im implant jest mniejszy, a masa perłowa która go otacza grubsza, tym perła jest bardziej wartościowa.

Połysk perły

Połysk perły jest kombinacją jakości masy perłowej oraz gładkości powierzchni. Perły dobrej jakości powinny odbijać światło a gładkość perły powinna być na tyle dobra aby zobaczyć w niej swoje odbicie.

Powierzchnia perły

Im powierzchnia perły jest gładsza i bardziej jednolita, tym jest ona cenniejsza. Wszelkie skazy na perłach jak: przebarwienia, odpryski, zniekształcenia, przerysowania obniżają jej wartość. Najdroższe perły nie posiadają żadnych skaz, a ich powierzchnia jest gładka jak lustro.

Kształt perły

Idealnie okrągła perła to niezwykła rzadkość. Im perła jest okrąglejsza, tym jest ona cenniejsza. Dzięki implantom można odejść od klasycznej kulistej formy pereł i tworzyć perły w kształcie: kwadratów, ryżu, guzików, prostokątów, talarów, itd.

Kolor perły

Aktualnie perły występują w całej gamie kolorów od najbardziej klasycznych jak biały, grafit, łosoś po takie kolory jak zielony, niebieski, czy fiolet. Każdy z kolorów posiada także odcienie. Perły najlepiej dobierać jest do karnacji skóry. Białe oraz łososiowe perły wyglądają bardzo dobrze na ciemniejszej skórze, natomiast perły czarne i grafitowe prezentują się okazale przy jasnej karnacji.

Rozmiary perły

Wielkość perły to średnica podawana w milimetrach. Najmniejsze "wykończeniowe" perełki mogą mieć średnicę nawet mniejszą niż 1mm, natomiast perły mórz południowych mogą osiągać średnicę nawet 20mm. Rozmiar perły podnosi jej wartość, przeskok wartości to zazwyczaj 1mm i tak perły 7.5-8mm będą o klasę droższe od 6.5-7mm. Aktualnie najczęściej występującym i sprzedającym się rozmiarem są perły w granicach 6.5-7mm.

 

Pielęgnacja pereł

Aby nasza biżuteria przez pokolenia pozostawała w idealnym stanie, należy odpowiednio o nią dbać.

Unikaj środków chemicznych
Środki chemiczne tj. perfumy, balsamy, kremy, dezodoranty mogą zmatowić lub wręcz uszkodzić powierzchnię pereł. Unikaj stosowania tych środków bezpośrednio na biżuterię a nawet zakładaj biżuterię dopiero po 30 minutach od ich użycia.

Perły przechowuj oddzielnie
Radzimy nie przechowywać pereł razem z inna biżuterią zwłaszcza z metali, w ten sposób unikniesz uszkodzenia powierzchni czy rysowania się pereł.

 

Bibliografia:
1. G. Kunz, Ch. Stevenson, "Księga pereł".
2. T. Sobczak, N.Sobczak, "Perły".

© Visanti since 2001            
^
Aby zapewnić Państwu najlepsza formę prezentacji i możliwość szybkiego złożenia zamówienia na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W każdej chwili możesz zmienić swoje ustawienia. Dowiedz się więcej w naszej Polityce Prywatności